Любопитни Факти

The Macallan® Макалан

ШЕСТТЕ ЕЛЕМЕНТА НА СЛАВАТА

За мнозина The Macallan е най-добрата марка сингъл малц уиски. Някои я наричат «Ролс Ройса на сингъл малца», други «Дом Периньон на скоча», а трети «Сингъл малца, според който трябва да се съдят всички останали».

Славата и характера на марката The Macallan са изградени върху основата на шест градивни елемента. Те се изразяват в силното усещане за дом в лицето на Easter Elchies House, намираща сърцето на дестилерията, дългогодишният опит в производството на малцово уиски и стремежът към постоянни върхови постижения в името на отличителния характер на продукта.

Духовният дом на Macallan
На всяка бутилка и като част от логото на марката, ще забележите силуета на къща. Това е Easter Elchies House — свещеният дом на дестилерията Macallan, носещ свидетелства за нейното минало, настояще и бъдеще.

Easter Elchies е построена през 1700 г. за капитан Джон Грант. Изградена от местен дялан пясъчник и в типичен за времето си шотландски архитектурен стил, тя гордо се издига на възвишението в сърцето на имението. От едната й страна се намира дестилерията, а от другата се извива реката Спей.

Независимо от това, че дестилерията Macallan получава своя лиценз през 1824 г., в този имот се е дестилирало уиски повече от 100 години преди това.

Имота, в който е разположена дестилерията се намира в район с невероятна природна красота. Той обхваща 158 хектара, от които около 90 декара са засети с ечемик. Земята е много плодородна, с леки, алувиални почви, подходящи за отглеждане на специалния сорт ечемик Minstrel. В останалата част са разположени недокоснати от човешка ръка пасища и гори. Без съмнение това е един от най-красивите и романтични пейзажи в околността.

Уникалните дестилационните казани

Дестилационните казани на The Macallan са най-малките по размер в Спейсайт. Техният размер и уникална форма, спомагат на дестилата да влезе в максимален контакт с медта, и да изрази така характерните за дестилерията аромати. Macallan разполагат с четиринадесет от тези любопитно малки казани (от по 3 900 л). Те са толкова известни, че са изобразени на гърба на шотландската банкнота от £ 10.

Използване на най-добрата част от дестилата.

От Macallan са особено стриктни в разделянето на фракциите (глава, сърце и опашка) по време на дестилацията. Това, което задоволява техните високи стандарти и отива, за да се напълнят бъчвите е само 16% от партидата. Това е изключително малък процент, сравнен с останалите дестилерии в индустрията.

Изключителните дъбови бъчви

Дъбовите бъчви, използвани за съзряване на уискито са един от шестте елемента на славата на The Macallan. Именно на тях продуктите на марката дължат своето изключително качество, естествени цветове и отличителни аромати и вкусове. Най-вероятно това е основната причина от Macallan да изразходват повече средства за проучване, доставка на материали, изработка и грижи за своите бъчви, отколкото всеки друг в индустрията.

От Macallan използват три вида бъчви: от шери, изработени от испански дъб, от шери, изработени от американски дъб и бъчви от бърбън. (вижте повече подробности в статиите за продуктите на марката.)

Естествения цвят на уискито

Цветът на всяко уиски, бутилирано в дестилерията Macallan е напълно естествен. То е резултат единствено от взаимодействието на младия дестилат с дъбовите бъчви.

По време на етапите на съзряването си, уискито преминава през цяла палитра от натурални цветове, от много светъл дъб до тъмен махагон. С времето, тези естествени цветове остават непроменени, за разлика от изкуствените, които избледняват сравнително бързо на ярка слънчева светлина. Това е един от качествените почерци на Макалън.

Естествения цвят на уискито
Цветът на всяко уиски, бутилирано в дестилерията Macallan е напълно естествен. То е резултат единствено от взаимодействието на младия дестилат с дъбовите бъчви.

По време на етапите на съзряването си, уискито преминава през цяла палитра от натурални цветове, от много светъл дъб до тъмен махагон. С времето, тези естествени цветове остават непроменени, за разлика от изкуствените, които избледняват сравнително бързо на ярка слънчева светлина. Това е един от качествените почерци на Макалън.

Отрязване на фракциите в дестилерията Макалън
При Macallan «сърцето» на дестилата представлява едва 16% от партидата. Това е изключително малък процент, сравнен с останалите дестилерии в индустрията.

Макалън 60 г. в гарафа Лалик
The Macallan Lalique 60 YO излиза през 2011 год. Като част от серията «Six Pillars Collection» то е вдъхновено от необичайно малките дестилационни казани на дестилерията.

Безценното уиски на Macallan
От скромното си начало, през 1824, дестилерията Macallan израства от малко локално предприятие в световно призната марка с безупречна репутация. Днес The Macallan е трето по обем продажби и второ по стойност шотландско сингъл малц уиски.

ИСТОРИЯ НА ДЕСТИЛЕРИЯТА THE MACALLAN
Въведение
Ечемикът е популярна зърнена култура във Високопланинските райони на Шотландия от векове. Ако се разходите из Спейсайт през лятото, ще видите ширналите се безкрайни ечемични полета. Също както и сега, в миналото ечемикът се засявал през ранна пролет и жънел през есента. Без особени усилия през дългата зима шотландските фермери дестилирали уиски. Една част от него се пиела направо от казана, друга се съхранявала за през лятото, а трета (ако реколтата е добра) се транспортирала до по-големите населени места за продажба. На пролет всичко започвало отначало.

Поле с ечимик в имота на Макалън, Спейсайд
Имота, в който е разположена дестилерията Macallan, се намира в район с невероятна природна красота. Той обхваща 158 хектара, от които около 90 декара са засети с ечемик.

Макалън 62 г. в гарафа Лалик
The Macallan Lalique 62 YO излиза през 2013 год. Като част от серията «Six Pillars Collection» то е вдъхновено от Easter Elchies House — духовният дом на дестилерията.

Въпреки че шотландците дестилирали уиски от столетия, до началото на 19 век, неговото производство било контролирано от Англия. Заради високите налози шотландците произвеждали уиски нелегално. Всички казани за дестилация били скрити под земята, между скалите, или в гората. На повечето от тези тайни скривалища днес се намират едни от най-известните уиски дестилерии в Шотландия.

Разбира се, уискито тогава едва ли е имало характеристиките на познатото Ви днес. Въпреки това един район по долината на реката Спей (Спейсайт, Хайланд), известен като Гленливет, се славел с отличното си качество и било сред любимите на крал Джордж IV.

Раждане на дестилерията
През 1823 год. е приет «Закона за акцизите». Чрез него се въвежда лиценз за дестилация и данъкът става 10 лири на година, плюс минимална ставка за галон уиски. Налогът е поносим и след повече от 150 години контрабандно производство дестилериите излизат на повърхността.

бъчвите използвани от Макалън
Дъбовите бъчви, използвани за съзряване на уискито са един от шестте елемента на славата на The Macallan. От дестилерията използват предимно бъчви, в които се е съхранявало шери.

Макалън 64 г. в гарафа -Lalique Cire Perdue
През 2010 г., от Macallan представиха 64 годишно уиски, бутилирано в единствена по рода си кристална гарафа «Lalique Cire Perdue». Това уникално издание е продадено на търг в Sotheby, Ню Йорк за 460 хил. щатски долара, което го прави най-скъпо продаденото уиски на всички времена.

Един от първите производители получили лиценз за дестилация е Александър Рийд. Александър е фермер и учител. През 1824 година, той наема от графа на Сийфилд осем акра земя, над реката Спей, непосредствено до селището Крейгелаки (Craigellachie) и регистрира своята компания Alexander Reid & Co. Мястото е познато в околността като Макалън (Macallan).

Според дестилерията името «Macallan» най-вероятно произлиза от две галски думи — «Magh», която означава плодородно парче земя и «Ellan», от името на ирландския монах St Fillan, който проповядвал християнството из Шотландия през VIII век.

Рийд управлява фермата и дестилерията до смъртта си през 1847 г., след което е наследен от неговия син, който също носи името Александър. Синът почти веднага сключва съдружие с Джеймс Дейвидсън и Джеймс Шиърър Прийст. Дейвидсън е търговец на зърно. След смъртта на Александър, през 1858 година, той става едноличен собственик на дестилерията. По време на управлението си, Дейвидсън става известен с това, че за своето уиски, популярно по това време като The Craigellachie, изкупувал само най-качествения ечемик в околността.

След смъртта на Дейвидсън през 1868 г., дестилерията е наета от Джеймс Стюарт, който по това време оперира няколко дестилерии в околността. През 1886 г. той закупува дестилерията и прилежащата й земя от графа на Сийфилд. Последвалата продължителна рецесия и изграждането на нова дестилерия в Глен Ротес (Glen Rothes) са причината Стюарт да изпадне в сериозни финансови затруднения. В момент на най-голяма нужда той получава неочаквана помощ. През 1879 г. френските лозя са покосени от филоксерата. За повече от десет години, така популярното в Англия френско бренди изчезва напълно и интересът към шотландското уиски започва осезаемо да се засилва.

Натуралните цветове в уискито на Макалън
По време на етапите на съзряването си, уискито преминава през цяла палитра от натурални цветове, от много светъл дъб до тъмен махагон. Изцяло натуралният цвят е един от качествените почерци на Макалън.

Макалън „М“
Macallan «M», уникалната гарафа, разработена в сътрудничество с Lalique, бе представнеа за първи път през лятото на 2013 г. Уискито е подбрано от най-старите и най-редките бъчви на дестилерията. Гарафата има шест стени, всяка посветена на един от шестте фундамента изграждащи същността на The Macallan.

Бумът на сингъл малцовите уискита през 1970 — те.
История на дестилерията Macallan отваря нова страница през 1892 г. През тази година тя е закупена от Родерик Кемп. За да акцентира на известната и локация в Гленливет, той преименува компанията на R. Kemp Macallan — Glenlivet.

Кемп веднага пристъпва към мащабно строителство и подобрение на наличните мощности. Изградени са нови складове за отлежаване. До края на столетието производството значително се увеличава. По време на управлението си Кемп въвежда повечето от основните качествени стандарти на дестилерията Macallan. Едно от тях е отлежаването на уискито само в бъчви от испански дъб, в които преди това се е съхранявало шери. Въпреки че Кемп умира през 1909 година, дестилерията остава под контрола на семейството му чак до 1990 — те.

След бума си в края на XIX век, блендираните скочове доминират на пазара на уиски за дълъг период от време. Продукцията на Macallan е високо ценена и много търсена от блендерите (производителите на блендирано уиски) за техните луксозни марки. Както и останалите дестилерии и Macallan произвеждат също така и ограничено количество от малцово уиски, което по това време почти изцяло се консумира от местното шотландско население.

Тази ситуация започва бавно да се променя през 1960 — те и особено през 1970 — те. Бента се пропуква, когато през 1963 г. на пазара излиза Glenfiddich 12 YO. Любителите на шотландско уиски по света, започват да откриват, че сингъл малцовото уиски има по-изразителни характеристики от тези на блендовете.

Боб Далгарно – мастър дистилър на МакалънМакалън The Masters of Photography Елиът Ъруит
The Macallan „The Masters of Photography“в сътрудничество с Елиът Ъруит

Рязкото повишаване на интереса поощрява производителите да заделят все по-голяма част от своята продукция за по-продължително отлежаване. В дестилерията The Macallan усещат полъха на промяната много по-рано и започват да заделят значителна част от своето уиски още през 1950 — те. На този етап по-голямата част от продукцията (около 93%) отива за блендове.

Постоянно растящият интерес към тяхното уиски не заслепява компанията. В дестилерията следват стриктно метода на производство и не изневеряват на качеството. Вместо да инсталира нови казани с по-големи, индустриални размери, компанията започва да увеличава количеството им. Те са убедени, че техните традиционно-малки месингови казани, са един от фундаментите на изграждащи тяхната идентичност. През 1965 г., техният брой е удвоен и достига 12. Дестилерията е на върха си и компанията осъзнава, че за да продължи да се развива възходящо, ще има нужда от допълнителна финансова подкрепа. През 1968 г. Macallan — Glenlivet става публична. Сред инвеститорите в компанията през следващите десетилетия са Highland Distillers, Remy Cointreau и Suntory (виж по-долу). Постъпленията от публичното предлагане помагат за поставянето на още дестилационни казани и постигането, за първи път, на годишен капацитет от 1 милион галона уиски. През същата година, компанията осъществява продажби за над £ 822 милиона.

През 1970 г., компанията започва изграждането на ново поколение казани и през 1974 г. капацитета й е увеличен с още шест дестилатора. На следващата година, Макалън добавя още три, с което общият им брой достига 21. Към края на 1975 г., продажбите на компанията достигат £ 1 млн.

Поле с ечемик в имота на дестилерията Макалън
Дестилерията Macallan се слави с използването на най-качествения ечемик, още от първите години след нейното създаване. Част от него се отглежда в имота на самата дестилерия.

Макалън The Masters of Photography – серията на Ани Лейбовиц
The Macallan „The Masters of Photography“ с фотографиите на Ани Лейбовиц и участието на шотландския актьор Кевин Маккид.

Търсенето на малцово уиски продължава да нараства със значителни темпове, а малца на Macallan започва да привлича своята аудитория. Увеличеният капацитет позволява на компанията да заделя все по-големи количества дестилат, който в определен момент да излезе на пазара като сингъл малцово уиски. През 1977 г., компанията вече реализира продажби от над £ 2 млн.

Интересът към шотландския сингъл малц започва да става все по-голям. Потребителите искат повече информация и желаят да се докоснат до магията на автентичното шотландско уиски. В отговор на този интерес, през 1977 г. компанията възстановява Easter Elchies House, старата господарска къща, която се намира в имота на дестилерията и я превръща в посетителски център. Едновременно с това тя започва да служи и като офис на международния дистрибуторски отдел.

За да се възползва максимално от заслужено растящата си популярност, компанията взема решение да пусне на международния пазар първият официален, сингъл малц наречен The Macallan.

The Macallan има незабавен успех и се превръща в един от големите посланици на категорията сингъл малц по целия ​​свят. През средата на 1980 — те малцовото уиски започва да предизвиква интереса и на колекционерите. Вратата за лимитирани серии отлежали сингъл малцови уискита е отворена, а в складовете на дестилерията Macallan има какво да се намери. Уискито бързо се превръща в един от най-търсените етикети, особено след пускането на първите бутилки от безценното им 60 — годишно уиски.

Отлежаване на уиски в складовете на Макалън
Според проучване, поръчано от Макалън през 1999 г, дъбовите бъчви спомагат за образуването на около 60% от окончателните аромати и вкусове на тяхното уиски.

Макалън The Masters of Photography Албърт Уотсън
The Macallan „The Masters of Photography“ в сътрудничество с фотографа Албърт Уотсън.

Съвременна история на The Macallan
Междувременно светът на алкохолните напитки навлиза в нова ера на консолидация на бизнеса. В началото на 1990 г. на пазара започват да доминират шепа големи компании. В началото Macallan — Glenlivet успяват да останат настрана от поглъщанията и сблъсъците между големите играчи. Нещо повече, компанията се възползва от нарастващото влияние на водачите в бизнеса.

През средата на 1990 — те, Highland Distillers (HD), които дистрибутират продуктите на марката, започват да правят постъпи за по-голям дял в Macallan — Glenlivet. През януари 1996 г., HD се възползват от своите 26% в компанията, които през 1990 са прехвърлили към Remy Cointreau, заради договор с кръстосано акционерно участие между двете групи. През юли 1996 г., HD сключват споразумение с японската компания Suntory. Двете компании обединяват своите дялове в Macallan — Glenlivet (HD 26% и Suntory 25%) в ново съвместно предприятие, HS Distillers. Highland Distillers имат контролният пакет акции в HS Distillers, а Suntory се съгласяват да действат като мълчалив партньор и да осигурят разпространение на уискито в Япония. Новото предприятие (HS Distillers), което има 51 процента от Macallan, веднага започва изкупуване на миноритарния дял от 49%. Акциите на семейството Кемп в компанията са около 20%.

През 1999 г., Highland Distillers, е придобита от шотландските компании The Edrington Group и William Grant & Son (William Grant & Son имат 30% участие). Марката The Macallan веднага заема ключова позиция в портфолиото на Edrington.

Майсторите на всука от дестилерията Макалън
Боб Далгарно, Джорди Рока, Джоузев Рока и Джоан Рока са хората, които са отговорни за вкуса на всяка капка от The Macallan Single Malt Whisky.

Макалън The Masters of Photography – серията на Ранкин
The Macallan Fine Oak 30 YO, „The Masters of Photography“ с полароид фотографиите на Ранкин.

Под крилото на новото си семейство, The Macallan се издига до трета марка сингъл малцово уиски в света, по обем продажби и втора по стойност.

В края на 2013 година от The Edrington Group обявяват плановете си да преместят производствените мощности на Macallan в нова дестилерия. Плановете са строителството на новата дестилерия да започне през октомври 2014 и да завърши през 2017 г. Новата дестилерия е предвидена да бъде построена в близост до действащата към момента. Проектът включва също и нов посетителски център.

Новата дестилерия, на стойност от £ 100 млнл, трябва да задоволи постоянно растящото търсене на The Macallan. В момента дестилерията произвежда 9,5 млн. литра дестилат годишно. Капацитета на новата дестилерия ще е 15 млн. литра.

ПРОДУКТИ НА МАРКАТА
Днес основното портфолио на марката е изградено от няколко линии. Веднага след придобиването, през 1999 г. към продуктовото портфолио на дестилерията се добавят няколко нови издания, между които The Macallan 15 YO и The Macallan 30 YO. През следващата година (2000 г.) излиза The Macallan 50 YO. В същото време, търсенето на лимитираното 60 годишно издание продължава да расте, което дава право на компанията да го продава при начална тръжна цена от 20 000 щатски долара за бутилка.

Винтажна серия на Макалън сингъл малц
«The Macallan Fine & Rare Vintage Collection»

Макалън линия Шери Оук
Сериата Macallan Sherry Oak отразява най-добре, истинската същност на уискито на Макалън.

През 2003 г., компанията представя два нови сингъл малца, за които се казва, че са реплика на редки бутилки от 1841 и 1861, съхранявани в собствената колекция на дестилерията. През същата година от дестилерията пускат и специална колекция винтажни сингъл малцове наречена «The Macallan Fine & Rare Vintage Collection». Тя се състои от уискита, обхващащи широка гама от реколти от 1926 година до наши дни. Цялата колекция е оценена на 170 хил. щатски долара. През 2004 г. новооткрития Borgata Hotel Casino & Spa в Атлантик Сити, САЩ, се превърна в първата в света дестинация, в която може да се опита цялата гама от тези уникални уискита на чаша ($3 500 за шот).

Macallan Sherry Oak
Macallan Sherry Oak в действителност е продължение на основната линия от продукти на марката, още от нейното създаване. Известно е, че от Макалън отлежават своите уискита в бъчви от шери, доставяни директно от Херес, Испания. Това е едно от нещата, с които от дестилерията се гордеят най-много. Линията се състои от The Macallan Sherry Oak 12 YO, The Macallan Sherry Oak 18 YO, The Macallan Sherry Oak 25 YO и The Macallan Sherry Oak 30 YO. Към тази серия принадлежи и The Macallan 10 YO Cask Strength (около 58 об. % алк.).

Macallan Fine Oak
Въпреки традицията да се използват само бъчви от шери, през 2004 година The Macallan представи серията «Macallan Fine Oak». Тя е изградена от уискита отлежали в три вида бъчви: шери бъчви от Американски дъб, шери бъчви от Испански дъб и бъчви от бърбън. Линията се състои от: The Macallan Fine Oak 10 YO, The Macallan Fine Oak 12 YO, The Macallan Fine Oak 15 YO, The Macallan Fine Oak 17 YO, The Macallan Fine Oak 18 YO, The Macallan Fine Oak 21YO, The Macallan Fine Oak 25YO, The Macallan Fine Oak 30 YO.

Макалън Файн Оук
Серията «Macallan Fine Oak» е изградена от уискита отлежали в три вида бъчви: бъчви от шери от американски и испански дъб и бъчви от бърбън.

The Macallan 1824 Collection
Макалън колекция 1824
Серията «The Macallan 1824 Collection» е съставена от пет уискита, които покриват целия спектър от вкусове, специфични за Макалън.

През 2009 г. компанията пусна специална серия, която отдава почит на вековна история на дестилерията. «The Macallan 1824 Collection» е очарователна колекция от пет уискита, покриваща целия спектър от вкусове, специфични за Макалън. Серията се състои от Macallan Select Oak, Macallan Whisky Makers Edition, Macallan Estate Reserve, Macallan Oscuro и лимитираното издание Macallan Limited Release MMXI. Цялата серия е предназначена ексклузивно за тревъл ритейл канала.

1824 Series
През септември 2012 г., в резултат на нарасналата популярност на марката, от дестилерията анонсираха старта на последната си (за сега) постоянна линия — «1824 Series». Всички бутилки от серията са без обозначение за възраст. Всяко едно от уискитата в серията, разработена от мастър дестилъра на компанията Боб Делгарно, е отлежало единствено в бъчви от шери. Цялата серия се състои от четири продукта и стартира през пролетта на 2013 година. Представителите на «1824 Series» са: Macallan Gold, Macallan Amber, Macallan Sienna и Macallan Ruby. Върхът на тази серия е Macallan «M», представена за първи път през лятото на 2013 г. Уискито е подбрано от най-старите и най-редките бъчви на дестилерията. То е бутилирано в уникалната гарафа, разработена в сътрудничество с Lalique. Гарафата има шест стени. Всяка стена е посветена на един от шестте фундамента изграждащи същността на The Macallan: домът — Easter Elchies House, необичайните за индустрията малки казани, използване на най добрата част от дестилата, изключителните дъбови бъчви, естествения цвят и несравнимия дестилат. От този декантер са произведени само 1750 екземпляра (4 500 щатски долара всеки) плюс четири. Последните четири гарафи са специални издания от по шест литра и носят името Macallan «M» Constantine (на римския император Константин). През януари 2014 г. една от тях бе продадена на търг в Хонг Конг на рекордната цена от 628 205 щатски долара.

Макалън 64 г. в гарафа -Lalique Cire Perdue продадено в Сотби за 460 хМакълън Ремикс Ремиксет в сътрудничество с Даидо Морияма
75 годишното уиски The Macallan «Remix, Remixed» излиза през 2013 като част от серията «The Masters of Photography». Това е издание е в сътрудничество със съвременния японски фотограф Даидо Морияма.

През 2010 г., компанията представи 64 годишно уиски, бутилирано в единствена по рода си кристална гарафа «Lalique Cire Perdue». Това уникално издание е продадено на търг в Sotheby, Ню Йорк за 46pokFKiNH52ZK1W64wsWVH1Z2t2gueuTcj2xWWp3QCtAWGhC4m6WsQ7Sou6AtzEzrfTkoPy2ibAyA9vWsdsnRscRcX7bVyг. The Macallan получава сертификат от Guinness World Record за най-скъпо продаденото някога уиски.

The Masters of Photography
През годините марката работи с някои от най-добрите фотографи в света като Ранкин, Албърт Уотсън и Ани Лейбовиц. Сътрудничеството между тях и майсторите на уиски раждат серията «The Masters of Photography». Всяка година компанията бутилира лимитирани издания или серии от специални подбрани уискита, етикирани с арт фотографиите на творците.

Six Pillars Collection
Дестилерията може да се похвали и с още много редки, специални издания. Върхът на сладоледа е «Six Pillars Collection». Колекцията стартира през 2005 година и към момента се състои от пет уникални гарафи, разработени отново от Lalique. Всяка една е посветена на едни от споменатите по-горе шест фундаментални за дестилерията елемента на качество. Колекцията се състои от: Macallan Lalique 50 YO, Macallan Lalique 55 YO, Macallan Lalique 57 YO, Macallan Lalique 60 YO и Macallan Lalique 62 YO.